همه آن‌چه درباره VPN باید بدانید

وجود اینترنت در زندگی جامعه بشری پیشرفت قابل توجه و غیرقابل انکاری به ارمغان آورده است. دنیایی که در هر زمان و مکانی، اجازه دسترسی به اطلاعات را به شما می‌دهد. بسیاری از افراد، این واقعیت را که اطلاعات جستجو شده توسط آن‌ها فقط توسط خودشان دیده نمی‌شود، پذیرفته‌اند. ردیابی اطلاعات می‌تواند توسط وبسایت‌های بازدید شده و یا عوامل خارجی دیگر صورت پذیرد.

همه آن‌چه درباره VPN باید بدانید

بسیاری از افراد، این واقعیت را که اطلاعات جستجو شده توسط آن‌ها فقط توسط خودشان دیده نمی‌شود، پذیرفته‌اند. ردیابی اطلاعات می‌تواند توسط وبسایت‌های بازدید شده و یا عوامل خارجی دیگر صورت پذیرد.

کلیک- اگر پیش از این به فکر حفاظت بیشتر از حریم خصوصی اطلاعاتتان افتاده باشید، مطمئنا با عبارت وی‌پی‌ان (VPN) برخورد کرده‌اید. اما در صورتی که مانند بسیاری از افراد شما هم از این سیستم چیزی نمی‌دانید، نگران نباشید. پس از خواندن این مطلب، استفاده از وی‌پی‌ان در عین پیچیدگی‌های ساختاری‌اش، برای شما مثل آب خوردن خواهد بود!

اصول پایه در ارتباطات اینترنتی

برای درک بهتر شیوه کار وی‌پی‌ان ها، به اطلاعات بنیادین در زمینه اینترنت و شبکه نیاز دارید. شبکه، زمانی به‌وجود می‌آید که تعدادی دستگاه (کامپیوتر، تلفن همراه، تبلت و ...) قادر به ایجاد ارتباط دو طرفه باشند. این ارتباط از طریق ارسال و دریافت داده‌ها بین این دستگاه‌ها به‌وجود می‌آید. اساس کار اینترنت نیز همین شیوه است، با این تفاوت بنیان شبکه جهانی بر روی تعداد زیادی دستگاه‌های مختلف در سرتاسر جهان بنا شده است.

vpn-internet basics

هنگامی که یک وبسایت توسط کاربری فراخوانده می‌شود، در حقیقت اطلاعات از حافظه یک دستگاه دیگر به دستگاه این کاربر منتقل می‌گردد. فراخوانی که در هر بار بازکردن وبسایت‌ها ارسال می‌گردد، در حقیقت "بسته"ای از داده‌ها است. این بسته‌ها، مشابه یک ایمیل، شامل آدرس دستگاه مبدا (ارسال کننده) و مقصد (وبسایت) هستند. ارسال این بسته‌ها که لزوما برای فراخوانی آدرس‌های اینترنتی ارسال می‌شود، به عوامل دیگر اجازه ردیابی فعالیت افراد در این آدرس‌ها را می‌دهد.

وی‌پی‌ان، بستری امن برای انتقال داده‌ها

به بیان ساده، وی‌پی‌ان شبکه‌ای است که برای دسترسی نیاز به احراز هویت دارد. برای مثال شبکه داخلی دانشگاه یا محل کارتان را در نظر بگیرید. ورود شما به این شبکه فقط با نام کاربری و گذرواژه مخصوص خودتان امکان‌پذیر است.

حال سوال این‌جا است که وی‌پی‌ان دقیقا چگونه از اطلاعات شما حفاظت می‌کند. پاسخ ساده است. پس از اتصال یک کاربر به وی‌پی‌ان، یک خط ارتباطی غیرقابل ردیابی و تونل‌مانند، بین کامپیوتر کاربر و وی‌پی‌ان ایجاد می‌گردد. داده‌های انتقال یافته از این تونل، جهت اطمینان از امنیت بیشتر با استفاده از نوعی رمزگذاری به‌خصوص، به کلی دگرگون می‌شوند.

یکی از این روش‌های رمزگذاری، جایگزینی حروف با حرف بعدی الفبا در متون است. برای مثال "اسب" به "بشپ" تبدیل می‌گردد. هرچند روش‌های امروزی بسیار پیچیده‌تر از این هستند. کلید بازگشایی رمزها نیز، تنها در اختیار کامپیوتر مبدا و وی‌پی‌ان قرار دارد. بنابراین پس از خروج اطلاعات از تونل کامپیوتر-وی‌پی‌ان، اطلاعات رمزگشایی شده و در حالت اصلی به دستگاه مقصد تحویل داده می‌شوند.

فایده دیگر رمزگذاری این است که در صورت ایجاد رخنه امنیتی در اتصالات شبکه، عوامل خارجی نخواهند توانست به اصل اطلاعات دست پیدا کنند. اطلاعات شما در تونل وی‌پی‌ان نه‌تنها از گزند عوامل مخرب دور می‌ماند، بلکه حتی برای شرکت سرویس دهنده اینترنت‌تان، به شکل تعدادی داده نامفهوم نمایش داده خواهد شد.

پس از اتصال شما به وی‌پی‌ان، وب‌گردی شما مانند همیشه خواهد بود؛ با این تفاوت که پس از ردیابی، مکان کامپیوتر شما به‌جای محل قرارگیری واقعی آن، جایی درون شبکه تعیین می‌گردد. این امر به‌واسطه تغییر در بسته داده‌هایی که پیش‌تر در مورد آن‌ها صحبت شد، میسر می‌گردد.

محدودیت‌ جغرافیایی را دور بزنید

در کنار هدف امنیتی وی‌پی‌ان، یکی دیگر از مهم‌ترین اهداف آن، از بین بردن محدودیت‌های جغرافیایی است که برخی شرکت‌های صاحب وبسایت‌ها و خدمات اینترنتی برای کابران خود قائل می‌شوند. مطمئنا شما هم با اخطار هایی مثل:

Sorry, This service is not available in your country.

مواجه شده‌اید. برای دور زدن محدودیت‌هایی از این‌دست، می‌توانید به سرورهای وی‌پی‌ان دیگر کشورها متصل شوید. مادامی‌که به حساب کاربری وی‌پی‌ان کشوری دیگر متصل باشید، برچسب جغرافیایی دستگاه شما در شبکه، به محل قرارگیری سرور مورد نظر تغییر می‌یابد.

برای مثال سرویس یوتیوب را در نظر بگیرید. همانطور که می‌دانید در حال حاضر دسترسی به این سرویس در برخی کشورها مسدود شده است؛ اما کاربران این کشورها به‌راحتی می‌توانند با اتصال به وی‌پی‌ان یکی از کشورهای اروپایی، برچسب جغرافیایی خود را تغییر داده و به عنوان یک کاربر اروپایی، به مشاهده ویدئوها در این سرویس اینترنتی بپردازند.

از کجا شروع کنم؟

پس از آشنایی با وی‌پی‌ان، احتمالا قصد یادگیری نحوه کار با آن را خواهید داشت. علی‌رغم پیچیدگی‌هایی که ساخت و اجرای یک شبکه وی‌پی‌ان در پی دارد، استفاده از آن به‌راحتی آب خوردن است. درست مانند شبکه داخلی دانشگاه یا محل کار، تنها به یک حساب کاربری نیاز خواهید داشت.

اگر از آن دسته افرادی هستید که بخش زیادی از زمان خود را به گشت و گذار در دنیای مجازی می‌پردازید، می‌توانید با استفاده از یک وی‌پی‌ان شخصی، در هرجایی از یک اتصال امن و مطمئن لذت ببرید.

بهترین راه برای عموم مردم، خرید اشتراک وی‌پی‌ان از فروشندگان این سرویس‌ها است. صدها شرکت خدماتی در زمینه وی‌پی‌ان فعالیت دارند که با پیشنهادهای مختلف مثل قیمت ارزان و یا سرعت بالا و ... شما را ترغیب به خرید اشتراک وی‌پی‌ان می‌کنند. پس از خرید، اشتراک شما به شکل یک نام کاربری و گذرواژه با قابلیت شارژ مجدد ماهانه، در اختیارتان قرار خواهد گرفت.

اتصال به یک شبکه مجازی خصوصی، چه شبکه داخلی اداره شما باشد و چه یک سیستم وی‌پی‌ان، نیازمند نرم افزار خاص خود است. برای مثال اگر خواهان استفاده از سرویس‌های Nord VPN باشید، باید ابتدا نرم‌افزار مخصوص این سرویس دهنده را دانلود کنید و سپس با نام کاربری و گذرواژه خود وارد شوید، به همین راحتی.

vpn-login-screenshot-min

اما هنگام انتخاب سرویس دهنده وی‌پی‌ان بایستی دقت بسیاری به خرج دهید. مادامی که این شرکت‌ها از اطلاعات شما محافظت خواهند کرد، ممکن است شرایط جانبی دیگری را در قبال استفاده شما از سرویس‌هایشان قائل شوند. برای مثال ممکن است گزارشی از فعالیت‌های شما در پایگاه داده‌شان ذخیره کنند. با وجود شرکت‌های متنوع ارائه دهنده این سرویس‌ها، دلیلی برای پذیرش این موضوع از طرف شما وجود ندارد؛ چرا که این گزارشات می‌توانند از لحاظ قانونی علیه شما مورد استفاده قرار بگیرند. به‌همین دلیل توصیه می‌شود که هنگام ثبت‌نام، پیش از زدن تیک همه قوانین را خوانده ام، به دقت قوانین مربوط به "حفظ حریم خصوصی کاربران" شرکت مورد نظر را مطالعه کنید.

همچنین اگر از سوی شرکتی با پیشنهاد اشتراک رایگان وی‌پی‌ان روبرو شدید، به‌راحتی به آن پیشنهاد اعتماد نکنید. از آن‌جایی که ارائه سرویس وی‌پی‌ان نیازمند سرورهایی است که هزینه نگهداری بالایی دارند، این شرکت‌ها به‌ناچار نیازمند کسب درآمد در قبال ارائه سرویس‌هایشان هستند. خواه از طریق دریافت هزینه از مشترک باشد و خواه فروش اطلاعات کاربران به شرکت‌های تبلیغات اینترنتی. به یاد داشته باشید که امنیت در دنیای مجازی هم، مانند همه چیزهای با ارزش دیگر، نیاز به پرداخت هزینه دارد.

خطرات استفاده از وی‌پی‌ان

استفاده از وی‌پی‌ان با تمام منافعی که به‌همراه دارد، مضرات متعددی نیز دارد. همانطور که پیش‌تر ذکر شد، اطلاعات منتقل شده از طریق وی‌پی‌ان، دچار تغییر ساختار و رمزگذاری شده و سپس مجددا رمزگشایی می‌شوند. بزرگترین مشکلی که این فرآیند به‌وجود می‌آورد، افت قابل توجه سرعت دانلود است. افزایش فاصله از سرورهای وی‌پی‌ان، عامل دیگری است که ممکن است باعث کاهش سرعت اینترنت شما شود.

ایراد دیگر به مساله محدودیت در استفاده از وبسایت‌ها و خدمات اینترنتی باز می‌گردد. بسیاری از وبسایت‌های بزرگ، دسترسی اتصالات وی‌پی‌ان را به محتوای خود مسدود کرده‌اند. برای مثال سایت مشهور Netflix دسترسی به کتابخانه آمریکایی‌اش را برای تمامی اتصالات وی‌پی‌ان خارج از آمریکا مسدود می‌کند. این محدودیت حتی برای کاربران داخل خاک آمریکا که از وی‌پی‌ان دیگر کشورها استفاده می‌کنند اجرا می‌شود.

در پایان می‌توان گفت که اتصال وی‌پی‌ان، در صورتی‌که به درستی استفاده شود، در حفظ حریم اشخاص و اطلاعاتشان در دنیای مجازی بسیار مفید خواهد بود. بنابراین هنگام استفاده از آن‌ دقت کافی را به‌کار ببرید.

منبع: Digitaltrends

ارسال نظر