ویژگی‌های سخت ‌افزاری موثر در افزایش سرعت عملکرد کامپیوترها را بشناسید

به نظر شما گذشته از عوامل رایجی که بر افزایش سرعت عملکرد کامپیوترها موثر هستند، چه ویژگی‌های دیگری می‌توانند منجر به افزایش سرعت عمل رایانه‌ها شوند؟

ویژگی‌های سخت ‌افزاری موثر در افزایش سرعت عملکرد کامپیوترها را بشناسید

سرعت پردازشی یا سرعت عملکرد هر کامپیوتری اصلی‌تری ویژگی آن به شمار می‌رود. هنگامی که شما قصد خرید یک کامپیوتر جدید را داشته باشید، بدون تردید در تلاش خواهید بود تا گزینه‌ای را انتخاب کنید که از نظر قابلیت‌ها و سرعت پرداش بهترین کیفیت ممکن را ارائه نماید. دلیل به روز رسانی ردن قطعات کامپیوترها هم همین است. در واقع افراد با جایگرین کردن قطعات قدیمی با قطعات جدیدتر سعی در افزایش بازده و سرعت پردازش اطلاعات کامپیوتر خود دارند.

اما باید بدانید که عوامل متعددی هستند که بر روی سرعت پردازش و قابلیت‌های عملکردی کامپیوترها تاثیرگذار خواهند بود. اغلب ما می‍دانم که مواردی همچون فرکانس کاری پردازنده، ظرفیت حافظه‌ی رم (RAM) و ... تاثیر مستقیمی بر روی سرعت پردازش اطلاعات هر کامپیوتری دارند، اما متاسفانه یا خوشبختانه این موارد و موضوعاتی که همگی ما با آن‌ها آشنایی کامل داریم تنها ویژگی‌های سخت افزاری موثر در افزایش یا کاهش سرعت عملکرد کامپیوترها محسوب نمی‌شوند. به بیان دیگر ویژگی‌های سخت افزاری جالب و موثر دیگری هم وجود دارند که علارغم نادیده گرفته شدن توسط اغلب افراد، می‌توانند تاثیر به سزایی در سرعت عملکرد و قابلیت‌های پردازشی کامپیوتر داشته باشند.

در این مقاله ما قصد داریم که 5 نمونه از این ویژگی‌های موثر و در عین حال غیررایج در بین عموم کاربران را خدمت شما عزیزان ارائه کنیم. با در نظر گرفتن این 5 ویژگی سخت افزاری که اغلب نادیده گرفته می‌شوند در کنار موارد رایجی که همگی ما از آن‌ها اطلاع داریم، می‌توانید بیش از پیش به افزایش سرعت عملکرد دستگاه خود امیدوار باشید. در بسیاری از موارد حتی توجه واحد به این موارد هم می‌تواند منجر به بهبود عملکرد شایان ملاحظه کامپیوترتان شود.

ظرفیت حافظه کش پردازنده (Cache)

عوامل موثری وجود دارند که در حین خرید یک پردازنده جدید باید به آن‌ها توجه داشته باشید، چرا که هدف شما از خرید یک پردازنده جدید افزایش و بهبود سرعت عملکرد دستگاه است و این عوامل تاثیر مستقیمی بر روی این موضوع دارند. بنابراین توجه به این عوامل و ویژگی‌ها در حین انتخاب یک پردازنده جدید امری لازم و حیاتی محسوب می‌شود.

در ابتدا باید به مدل پردازنده توجه داشته باشید. حتما تاکنون عبارت‌هایی همچون Core i3، Core i5 و یا Core i7 را شنیده‌اید. این عبارات در واقع سری ساخت و مدل پردازنده‌ را نشان می‌دهد. مطمئنا پردازنده‌ Core i7 از پردازنده‌ Core i5 و همچنین پردازنده‌ Core i5 از پردازنده‌ Core i3 بهتر، جدیدتر و قدرتمندتر خواهد بود. بنابراین همواره سعی کنید که از نسل جدیدتر پردازنده‌ها استفاده کنید. بدون تردید در این بین هرچه مدل پردازنده جدیدتر باشد قیمت آن نیز به مراتب بیشتر خواهد بود.

1

نکته دومی که حتما باید بدان توجه کنید مربوط به تعداد هسته‌های پردازنده و فرکانس کاری آن است. در اغلب موارد تعداد هسته‌های بیشتر یک پردازنده و فرکانس کاری بالاتر آن‌ها منجر به افزایش سرعت عمل سیستم خواهد شد. اگر چه این موضوع ممکن است در پاره‌ای از موارد با استثنائاتی مواجه شود، اما در اغلب موارد تعداد هسته‌های پردازنده‌ بیشتر و فرکانس کاری بالاتر این هسته‌ها حاکی از سرعت عملکرد بهتر آن‌ خواهد بود. بنابراین سعی کنید که پردازنده انتخابی‌تان از نظر تعداد هسته‌های پردازشگر مرکزی و فرکانس کاری قدرتمند باشد. شایان ذکر است که فرکانس کاری هسته‌های پردازشگر با واحد گیگاهرتز (GHz) نمایش داده می‌شود.

اما نکته‌ای که در اغلب موارد توجه کمتری به آن می‌شود و در عین حال تاثیر به سزایی در افزایش سرعت و قابلیت پردازشی کامپیوترها دارد، مربوط به ظرفیت حافظه کش پردازنده است. این موضوع که معمولا از سوی کاربران نادیده گرفته می‌شود، به شکل چشمگیری در افزایش بزده و قدرت عملکرد پردازنده موثر است. حافظه‌ کش پردازنده نوعی فضای ذخیره‌سازی منحصر به فرد است که با ضوابط خاصی در کنار رم دستگاه برای پردازنده در نظر گرفته می‌شود. حافظه‌ی رم دستگاه اطلاعات مربوط به برنامه‌های کاربردی را به طور موقت در خود ذخیره‌ می‌کند تا نیازی به ورود و استخراج این اطلاعات از هارد دیسک دستگاه نباشد و بدین صورت سرعت عملکرد و دسترسی به اطلاعات مورد نیاز و آنی افزایش یابد. در سمت مقابل حافظه کش پردازنده هم به طور موقت اطلاعاتی را که پردازنده شما دائما به آن‌ها نیاز دارد را به طور موقت در خود ذخیره‌ می‌کند. به شیوه مشابه این موضوع منجر به افزایش سرعت عملکرد پردازنده خواهد شد. حال هرچه ظرفیت حافظه کش پردازنده بیشتر باشد، می‌تواند اطلاعات موقت بیشتری را بر روی خود ذخیره‌ کند. بنابراین هرچه ظرفیت حافظه کش پردازند بیشتر شود، سرعت عملکرد و پردازشی مجموعه نیز افزایش می‌یابد.

2

اما حافظه کش چگونه عمل می‌کند؟ حافظه کش در پردازنده‌ها شامل سطوح گوناگونی نظیر L1، L2، L3 و ... می‌شوند. سطح L1 حافظه‌ کش، عموما حجم ذخیره‌سازی اطلاعات کم اما سرعت عمل بالایی را شامل می‌شود و عموما در داخل خود پردازنده قرار می‌گیرد. سطوح مختلف L1، L2 و ... به ترتیب از اطلاعات مهم‌تر تا مهم و نه چندان ضروری دسته‌بندی شده‌اند. بنابراین اطلاعاتی که در سطح L1 حافظه‌ی کش پردازنده‌ی شما ذخیره‌سازی می‌شوند به مراتب مهم‌تر از سایر اطلاعات ذخیره‌سازی شده در سطوح L2، L3 و .. خواهند بود و از سمت دیگر سرعت دسترسی آنی به آن‌ها به مراتب سریع‌تر از سرعت دسترسی به اطلاعات سطوح L2، L3 و ... خواهد بود. به عنوان مثال پردازنده‌های سری هاسول (Haswell) کمپانی اینتل در سطح L1 خود به ازای هر هسته پردازشگر فضایی 65 کیلوبایتی را ارائه می‌کنند. این فضا برای سطوح L2، L3 و L4 به ازای هر هسته به ترتیب معادل با 256 کیلوبایت، حداکثر 20 مگابایت و حداکثر 128 مگابایت تعریف می‌شود. اما در سمت مقابل سرعت دسترسی آنی به 60 کیلوبایت از اطلاعات سطح L1 بسیار بیشتر از سرعت دسترسی آنی به اطلاعات 128 مگابایتی سطح L4 است.

به صورت کلی تعیین دقیق مقدار حافظه‌ کش مورد نیاز سیستم امری به مراتب پیچیده است. اما حافظه‌ی کش 3 الی 6 مگابایتی هم اکنون فضایی ایده‌آل و معمول در لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترهای شخصی محسوب می‌شود. بنابراین سعی کنید در هنگام خرید پردازنده‌ی جدید به موارد اشاره شده حتما دقت داشته باشید و توجه ویژه‌ای هم به ظرفیت حافظه کش پردازنده داشته باشید.

سرعت هارد دیسک (Hard Disk Speed)

هارد دیسک‌ها یا هارد درایو‌ها معمولا با توجه به ظرفیت‌شان دسته بندی شده و مورد مقایسه قرار داده می‌شوند، اما ویژگی دیگری هم در هارد دیسک‌ها وجود دارد که تاثیر مستقیم بر روی سرعت عملکردی نهایی کامپیوتر خواهد داشت. این ویژگی مربوط به سرعت هار درایو یا اصطلاحا Hard Disk Speed است.

به طور کلی سرعت هارد دیسک‌ها را با واحد "RPM" یا "دور در دقیقه" نمایش می‌دهند. در واقع این واحد نشان می‌دهد که هارد دیسک شما در یک دقیقه چند دور می‌زند و نهایتا اطلاعات مورد نظر با چه سرعتی بر روی آن نوشته و استخراج می‌شوند. کاملا مشخص است که این موضوع می‌تواند تاثیر مستقیمی بر روی سرعت عملکرد کامپیوتر شما داشته باشد.

3

رایج‌ترین سرعت‌های هارد دیسک معادل با 5400 دور در دقیقه و 7200 دور در دقیقه هستند. جای تردیدی وجود ندارد که هرچه سرعت هارد دیسک بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. دقت داشته باشید که سرعت هارد دیسک دستگاه رابطه مستقیمی با سرعت رد و بدل اطلاعات خواهد داشت. به عنوان مثال تصور کنید که قصد کپی کردن فایلی با حجمی چند گیگابابت از یک درایو به درایو دیگر کامپیوتر خود را دارید. در این شرایط هرچه سرعت یا تعداد دورهایی که هارد شما می‌تواند در هر دقیقه بزند بیشتر باشد، فرآیند کپی کردن فایل مد نظر نیز سریع‌تر انجام خواهد شد.

اما این موضوع تنها تاثیر سرعت هارد دیسک محسوب نمی‌شود. سرعت هارد درایو تاثیر مستقیمی بر مواردی همچون زمان تاخیر اجزای بازی‌های رایانه‌ای و ... نیز دارد. در این شرایط مسئله سرعت خواندن اطلاعات به میان می‌آید، اما در مثال قبل (کپی کردن فایل) سرعت نوشتن اطلاعات هارد درایو حائز اهمیت بود. به عنوان مثال اگر سرعت هارد درایو شما پایین باشد، زمان بیشتری برای لود یا بارگذاری اطلاعات یک بازی رایانه‌ای صرف خواهد شد. شایان ذکر است که در حین بازی کردن تفاوت چندانی در عملکرد هارد درایو با سرعت پایین نسبت به هارد درایو سریع‌تر مشاهده نخواهد شد.

4

موضوع دیگر مرتبط با این زمینه، مربوط به انتخاب هارد درایو (HDD) یا درایو حالت جامد (SSD) است. اگر به فضای ذخیره‌سازی زیادی نیاز دارید هارد درایو یا همان هارد دیسک می‌تواند گزینه‌ مناسب‌تری برای شما محسوب گردد چرا که هارد درایو‌ها یا HDDها عموما با ظرفیت‌های بیشتر و قیمت‌های مقرون به صرفه‌تری عرضه می‌شوند، اما اگر مسئله‌ مربوط به سرعت عمل برای شما در ارجعیت قرار داشته باشد خرید یک درایو حالت جامد یا SSD می‌تواند گزینه‌ای بهتر به شمار آید. درایوهای حالت جامد یا SSDها عمدتا ظرفیت‌های نسبتا پایین و سرعت عملکرد بسیار بالایی را ارائه می‌کنند. به عنوان مثال سرعت بارگذاری اطلاعات یک هارد درایو (HDD) با سرعت 5400 دور بر دقیقه که در مک‌بوک استفاده شده، چیزی در حدود نصف سرعت یک درایو حالت جامد (SSD) را به همراه دارد.

درایوهای هیبریدی یا ترکیبی (Hybrid Drives)

نوع سومی از درایوها نیز وجود دارند که با نام "Hybrid Drive" یا "درایوهای هیبریدی" شناخته می‌شوند. این نوع درایوها را با نام اختصاری SSHD نیز می‌شناسیم که ترکیبی از یک درایو حالت جامد و هارد درایو هستند. درایوهای هیبریدی به منظور ارائه‌ ظرفیت مناسب ذخیره‌سازی اطلاعات و سرعت عمل بالا در یک مجموعه‌ واحد گردآوری می‌شوند. یک درایو هیبریدی برای ذخیره‌سازی اطلاعات در بخش کش خود از جزء SSD استفاده می‌کند. بنابراین اطلاعات رایجی که کامپیوترتان به آن‌ها نیاز دارد در این بخش ذخیره‌سازی شده و دسترسی به آن‌ها با سرعت بسیار بالایی امکان‌پذیر خواهد بود. یک درایو هیبریدی متکی بر سیستم‌های نرم افزاری اختصاصی به منظور مدیریت فایل‌های ذخیره‌سازی شده در حافظه‌ی کش است.

5

درایوهای هیبریدی یا SSHDها اغلب توسط کمپانی‌های تولید کننده‌ هارد درایو عرضه می‌شوند و استاندارهای سایزی 3.5 اینچی و 2.5 اینچی را به همراه دارند که به ترتیب برای کامپیوترهای شخصی رومیزی و لپ‌تاپ‌ها مناسب خواهند بود. با استفاده از درایوهای ترکیبی سرعت عمل دستگاه شما به صورت چشمگیری افزایش می‌یابد. هم اکنون بسیاری از کمپانی‌های تولید کننده‌ی لپ‌تاپ و کامپیوترهای رومیزی به صورت پیش‌فرض از این نوع درایوها به عنوان هارد درایو اصلی محصولات برتر خود استفاده می‌کنند. طبیعی است که این هارد درایوها نسبت به دو نوع قبلی اشاره شده یعنی HDD و SSD گران قیمت‌تر باشند چراکه در یک مجموعه واحد مزیت‌های هر دو نوع را به همراه دارند.

کمپانی اپل برای مک‌بوک‌ها و کامپیوترهای خود از قطعه‌ای اختصاصی با عنوان Fusion Drive یا فیوژن درایو استفاده می‌کند که آن هم ترکیبی از درایو حالت جامد (SSD) و هارد درایو (HDD) است، اما تفاوت‌های منحصر به فرد و کوچکی را نسبت به درایوهای هیبریدی به همراه دارد. در واقع در فیوژن درایو دو بخش مجزا از درایوها در یک درایو منطقی گردآوری می‌شود. به عنوان مثال یک فیون درایو می‌تواند ظرفیتی معادل با 1.128 ترابایت را به همراه داشته باشد که این ظرفیت ترکیبی از 1 ترابایت هارد درایو (HDD) و 128 گیگابایت درایو حالت جامد (SSD) است. بخش SSD به عنوان فضای ذخیره‌سازی کش استفاده نخواهد شد، بلکه به جای این کار فایل‌های ضروری که بیشتر استفاده می‌شوند به بخش سریع‌تر مجموعه منتقل می‌شوند و نهایتا به این شیوه سرعت دسترسی به این اطلاعات و فایل‌ها افزایش چشمگیری پیدا می‌کند. بنابراین فیوژن درایوهای اپل ترکیبی از هاردهای SSD و HDD محسوب می‌شوند.

فرکانس کاری و زمان عکس‌العمل رم

افزایش حافظه‌ رم یکی از رایج‌ترین و شناخته شده‌ترین روش‌های افزایش سرعت عملکرد کامپیوترها به شمار می‌رود. به طور کلی، گذشته از مسائل مرتبط با استفاده از SSD، HHD یا SSHD به عنوان قطعاتی از کامپیوتر، دو موضوع فرکانس و زمان تاخیر عملکرد رم هم از موضوعاتی حیاتی و تاثیرگذار در راستای افزایش سرعت عملکرد دستگاه به شمار می‌روند. سرعت عملکرد رم دستگاه شما می‌تواند مستقیما تحت تاثیر دو عامل اشاره شده قرار گیرد که در ادامه توضیحات مربوط به هر یک از آن‌ها به طور جداگانه خدمت شما عزیزان ارائه می‌شود.

6

فرکانس کاری رم (RAM Frequency)

فرکانس کاری رم با واحد مگاهرتز (Mhz) اندازه‌گیری می‌شود و نشان دهنده‌ میزان اطلاعاتی است که می‌تواند در بازه‌ زمانی واحد بر روی حافظه یا مموری ذخیره‌ساز شود. بنابراین فرکانس کاری بالاتر رم شما تاثیر مستقیمی در افزایش سرعت عملکرد کامپیوترتان دارد. این تاثیر در کامپیوترهای بهره‌مند از "گرافیک مجتمع" یا "Integrated Graphics" محسوس‌تر خواهد بود. به طور کلی انتخاب رمی با فرکانس کاری بیش از 1600 مگاهرتز می‌تواند گزینه‌ مناسبی برای شما محسوب شود. همانطور که اشاره داشتیم هرچه فرکانس کاری رم دستگاه بیشتر باشد، دستگاه قادر به ذخیره‌سازی حجم بیشتری از اطلاعات در واحد زمان حواهد بود.

7

زمان عکس‌العمل رم (RAM Latency)

زمان عکس‌العمل رم نسبت به فرکانس کاری آن مهم‌تر بوده و تاثیر نهایی این ویژگی بر سرعت عملکرد کامپیوتر بیشتر از فرکانس کاری محسوب می‌شود. در واقع زمان تاخیر عمکرد یا عکس‌العمل رم نشان دهنده‌ میزان زمان هدر رفته‌ توسط آن به منظور شروع یک وظیفه کاری است. زمان عکس‌العمل رم عموما در چهار دسته‌ متفاوت با شماره‌های 6، 7، 8 و 12 نمایش داده می‌شوند که هرچقدر این شماره کوچک‌تر باشد، زمان تاخیر عملکرد رم شما کمتر و سرعت عملکرد و بازده آن بیشتر خواهد بود. اما این اعداد نشان دهنده‌ چه ویژگی‌هایی هستند و دقیقا جه تاخیرهایی را نشان می‌دهند؟

  • زمان عکس‌العمل CAS : یکی از مهم‌ترین موارد مرتبط با زمان تاخیر در عکس‌العمل رم است که تعداد سیکل‌های ساعتی مورد نیاز به منظور ارائه یک بخش از اطلاعات از سوی مموری را شامل می‌شود.
  • زمان عکس‌العمل RAS به CAS : میزان تاخیر عملکرد رم از زمان شروع فعالیت، جستجو در مجموعه‌ اطلاعاتی و نهایتا نوشتن یا خواندن دستور مد نظر و ارسال آن به بخش CAS بر حسب سیکل ساعت را شامل می‌شود.
  • شارژ سطر اطلاعاتی: تعداد سیکل‌های ساعتی مورد نیاز به منظور خاتمه دادن دسترسی به یک سطر از حافظه و دسترسی به سطر بعدی را شامل می‌شود.
  • زمان فعال‌سازی یک سطر اطلاعاتی: تعداد سیکل‌های ساعتی مورد نیاز به منظور دسترسی به یک سطر از اطلاعات رم را شامل می‌شود. این عدد عموما نسبت به سایر موارد اشاره شده بزرگ‌تر است.

به صورت کلی زمان عکلس‌العمل یا تاخیر عملکرد رم مفهومی بسیار فنی و تکنیکی را به همراه دارد. به عنوان یک قاعده کلی، زمان تاخیر یا عکس‌العمل کمتر، عملکرد بهتری را به همراه خواهد داشت و در مجموع میزان تاثیر آن بر روی سرعت عملکرد کامپیوتر نسبت به فرکانس کاری رم بیشتر است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که فرکانس کاری بیشتر منجر به ایجاد زمان تاخیر عملکرد رم بیشتر در رم‌ها می‌شود، اما هنوز صحت این ادعا اثبات نشده و کارشناسان زیادی در حال مطالعه و بررسی این موضوع هستند.

سرعت گذرگاه یا "باس اسپید" مادربورد (Motherboard Bus Speed)

سرعت گذرگاه یا "باس اسپید" مادربورد هم از جمله ویژگی‌هایی است که می‌تواند تاثیر به سزایی در افزایش سرعت عملکرد کامپیوتر ایفا کند. متاسفانه معمولا کاربران نسبت به این ویژگی هم بی تقاوت بوده و توجه چندانی به آن نمی‌کنند. همانطور که می‌دانید مادربورد قطب مرکزی یک کامپیوتر است و تمام اجزای مختلف سخت افزاری مجموعه نظیر پردازنده، رم، هارد دیسک و ... از طریق مادربورد در کنار یکدیگر گردآوری شده و با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند.

مادربورد همچنین تعیین کننده‌ اجزای سخت افزاری مختلفی است که کامپیوترتان قادر به پشتیبانی از آن‌ها خواهد بود. به عنوان مثال اگر در یک سیستم از مادربوردی قدیمی استفاده می‌کنید، ممکن است آن مادربورد قابلیت پشتیبانی از برخی اجزای سخت افزاری جدید را نداشته باشد و نهایتا امکان ارتقاء سیستم از نظر سخت افزاری وجود نداشته باشد. در این شرایط شما مجبور به تعویض خود مادربورد خواهید بود که عمدتا این کار هزینه‌های گزافی را به همراه دارد.

8

ممکن است مادربوردی قابلیت پشتیبانی از رم با فرکانس کاری 1333 مگاهرتز را داشته باشد و با اتصال رمی 1600 مگاهرتزی باز هم خللی در پشتیبانی از آن ایجاد نشود. در این شرایط یعنی اتصال رمی 1600 مگاهرتزی به مادربوردی که نهایتا قابلیت پشتیبانی از رمی با فرکانس 1333 مگاهرتزی را دارد، فرکانس کاری رم جدید 1600 مگاهرتزی شما به 1333 مگاهرتز تقلیل یافته یا اصطلاحا آندرکلاک (Underclock) خواهد شد. بنابراین سرعت گذرگاه یا باس اسپید مادربورد موضوعی بسیار مهم به شمار می‌رود که حتما باید در هر شرایطی به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. اگر ندانید که باس اپید مادربورد شما چقدر است، نمی‌توانید به راحتی نسبت به ارتقاء سایر قطعات مجموعه اقدام کنید. در شرایطی که مادربورد شما قادر به پشتیبانی از فرکانس کاری 1600 مگاهرتزی رم نباشد، عملا هیچ تفاوتی مابین رم جدید و رم قدیمی 1300 مگاهرتزی شما مشاهده نخواهد شد.

وضوح تصویر صفحه نمایش

هرچقدر وضوح تصویر صفحه نمایش کامپیوتر بیشتر باشد، تماشای فیلم و ویدئوهای مختلف و همچنین اجرای بازی‌های پرگرافیک در آن لذت‌بخش‌تر خواهد بود. اما آیا می‌دانستید که وضوح تصویر صفحه نمایش کامپیوتر یا لپ‌تاپ شما می‌تواند تاثیر مستقیمی بر روی سرعت عملکرد دستگاه داشته باشد؟

با افزایش وضوح تصویر صفحه نمایش کیفیت تصویر بالا می‌رود و صحنه‌های گرافیکی بسیار عالی را شاهد خواهیم بود، اما در سمت مقابل میزان استرس و فشار کاری وارد بر CPU (پردازنده سیستمی) و به ویژه GPU (پردازنده گرافیکی) دستگاه افزایش پیدا می‌کند. به طور کلی در شرایطی که از کامپیوترهای معمولی استفاده کنید، امکان بهره‌گیری از وضوح تصویر بالای نمایشگر و عدم ایجاد استرس در قطعاتی همچون پردازنده سیستمی و پردازده گرافیکی دستگاه وجود نخواهد داشت.

9

این معضل تنها مختص بازی کردن و اجرای بازی‌های پرگرافیک نیست. یک مونیتور با وضوح تصویر اچ‌دی (1080*1920 پیکسلی) شامل 2073600 پیکسل می‌شود. در سمت مقابل صفحه نمایشی با وضوح تصویر 768*1366 پیکسل و یا کمتر از اچ‌دی که در لپ‌تاپ‌ها بیشتر شاهد استفاده از آن هستیم، شامل 1049088 پیکسل می‌شود و یا یک صفحه نمایش 4K چیزی در حدود 8 میلیون پیکسل را به همراه دارد. در این شرایط ممکن است سایر اجزای سخت افزاری سیستم شما به واقع قابلیت پشتیبانی از وضوح تصویری این چنینی را نداشته باشند. در این وضعیت استرس قابل توجه‌ای به برخی از قطعات مجموعه وارد می‌شود و نهایتا این موضوع منجر به افت سرعت عملکرد کامپیوتر خواهد شد. بنابراین همواره سعی کنید که از صفحه نمایش‌هایی با وضوح تصویر یا اصطلاحا "رزولوشن" معقولانه و مناسب‌تر استفاده کنید.

مک مینی جدید اپل قابلیت پشتیبانی از صفحه نمایش 4K را به همراه دارد، اما در شرایطی که از نرخ تجدید 30 هرتزی در آن استفاده شود. تاثیر این موضوع و ارتباط مابین سرعت عملکرد کامپیوتر و وضوح تصویر صفحه نمایش آن در موارد بسیار ساده‌ و حتی با پایین و بالا کردن صفحه‌ی مرورگرتان نیز قابل حس خواهد بود. با این وجود باید اشاره کنیم که وضوح تصویر صفحه نمایش به هیچ وجه تاثیر مستقیمی بر روی سرعت عملکرد کامپیوتر ندارد، اما به طور غیرمستقیم تاثیر به سزایی در عملکرد و بروز استرس در پردازنده‌ گرافیکی و پردازنده‌ اصلی و همچنین مصرف انرژی بیشتر دستگاه می‌شود.

منبع: makeuseof

ارسال نظر