استارتاپ چیست؟
رسانه کلیک - مبحث استارتاپها در کشور ما چند سالی است که به یکی از مهمترین بحثها بدل شده و حداقل در فضای فناوریهای نوین در مورد این موضوع بحث و تبادل نظر بسیاری صورت میگیرد. در این مطلب قصد داریم نگاهی دقیقتر به مفهوم استارتاپ بیاندازیم و شما را با این موضوع بیشتر آشنا کنیم.
با نگاهی به فرهنگ لغات انگلیسی آکسفورد معنای دقیق این کلمه عبارت است از عمل یا فرایندی که تنظیم کننده چیزی است که در حرکت است.
در واقع این معنای عام کلمه استارتاپ است، ولی در معنای جدیدتر آکسفورد به کسب و کار و بیان میکند که این کلمه در سالهای اخیر به حوزه کسبوکار وارد شده و معنای جدیدی به خود گرفته که به صورت زیر تعریف می شود:
کسبوکاری که به تازگی ایجاد شده است.
با بیان دو تعریف مطرح شده میتوان نتیجه گرفت که هر کسبوکاری که به تازگی ایجاد شده میتواند یک استارتاپ باشد. اما در کشور ما مفهوم استارتاپ ممکن است طور دیگری بیان شود؛ احتمالا شنیدهاید که گفته میشود استارتاپ باید در حوزه فناوری اطلاعات باشد، یا گفته میشود کسبوکارهای کوچک استارتاپ هستند و غیره. اما باید گفت هر کدام از این موارد تعریف خاص و جدایی دارند که باید به تفکیک مورد بررسی قرار گیرند.
مبحث مهمی که در اینجا مطرح می شود این است که کسبوکارهای نوپا معمولا یا بر روی یک ایده جدید در طراحی و تولید یا خدمت رسانی پایه گذاری میشوند و یا روش جدیدی برای تولیدات یا خدمات قدیمی را با دید جدید عرضه میکنند. یک نفر در منزل که میتواند با استفاده از یک روش جدید ترشی درست کند و آن را به فروش برساند، هم در واقع به نوعی کسبوکار نوپا را شروع کرده است. اما باید دید که چه کسبوکارهایی امروز در ایران و دنیا به عنوان استارتاپها و کسبوکارهای نوپا مطرح شدهاند.
همانطور که همه میدانیم عصر امروز، عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده که در آن دانش مهمترین بخش در بسیاری از مشاغل است. در عصر جدید بیشتر تمرکز روی دانش و فناوری است و استارت آپ ها هم از این قاعده مستثنی نیستند. بسیاری از کسبوکارهای نوپا به دنبال دیجیتالی کردن یا الکترونیکی کردن مشاغلی هستند که در گذشته به صورت غیر دیجیتالی انجام میشدند. برخی از کسبوکارهای نوپا هم با استفاده از فناوریهای نوین سعی دارند خدمات را سریعتر و راحتتر به دست مشتریان برسانند.
حال، اگر بخواهیم یک تعریف واحد و مناسب برای مفهوم استارتاپ ارائه کنیم، باید بگوییم:
هر کسبوکاری که با یک ایده نو در طراحی یا ارائه خدمات کار خود را آغاز کرده و به دنبال رشد سریع و بدون الزامات دستوپا گیر گذشته بوده و نسبتا پایدار است، میتواند کسب و کار نوپا باشد. البته ممکن است همیشه کسبوکارهای نوپا پایدار نباشند و در بررسی درست یا نادرست بودن با شکست مواجه شوند، اما ذات این کسبوکارها بر پایه یادگیری و ذخیره دانش است و اگر شکست بخورند باید در تلاش باشند که از درسآموختههای شسکت قبلی پلی برای پیروزی و بهبود کسبوکار خود بسازند.
با توجه به بیان این مسئله در سطح تعریف مقدماتی سعی میکنیم وارد جزئیات بیشتر نشویم و نظرات شما کمک زیادی به تحلیل بیشتر مفهوم استارتاپ خواهد کرد.