هاوکینگ و زاکربرگ طرحی برای رسیدن به آلفا قنطورس ارائه میکنند
استیو هاوکینگ و مارک زاکربرگ به زودی طرحی برای رسیدن به ستاره آلفا قنطورس ارائه میکنند. سرمایه گذار ثروتمندی به نام یوری میلنر، برای ارسال یک nanocraft به ستارهای در همسایگی کهکشان ما ۱۰۰ میلیون یورو هزینه خواهد کرد.
به گزارش کلیک، آلفا قنطورس یک ستاره دوتایی است که به همراه آلفا قنطورس c یا پروکسیما، که بسیار کمنورتر است یک سامانه سهگانه را تشکیل میدهد. این سامانه، از همه ستارهها به منظومه خورشیدی ما نزدیکتر است و با چشم غیر مسلح به صورت چهارمین ستاره درخشان آسمان شب دیده میشود. احتمال میرود که آلفا قنطورس c توسط میدان گرانشی دو ستاره دیگر محدود شده باشد. فاصله آلفا قنطورس از خورشید ۴,۳۷ سال نوری است. شعاع آلفا قنطورس a، ۲۳ درصد از خورشید بزرگتر است و چگالی آن نیز ۱۰ درصد بیشتر از خورشید است.
ستاره دوتایی آلفا قنطورس، از دو ستارهa و b تشکیل شده که حدوداً هر ۸۰ سال یکبار گرد مدار خود میگردند. فاصله ستاره a از ستاره b در حدود ۲۳,۷ واحد نجومی است که قابل مقایسه با فاصله سیاره اورانوس از خورشید است . البته این فاصله، میانگینی از فاصله دو ستاره a و b است و به خاطر مدارهای بسیار غیر هم مرکز این دو پیکر آسمانی، فاصله آنها نسبت به هم میان ۱۱ تا ۳۵ واحد نجومی نوسان میکند.
در روز سهشنبه هفته گذشته، یوری میلنر، سرمایهگذار و استفان هاوکینگ، کیهان شناس معروف طرح خود مبنی بر ارسال یک فضاپیما به ستاره آلفا قنطورس که نزدیکترین ستاره در همسایگی کهکشان ما است را ارائه کردند. اندازه این فضاپیما در حدود ابعاد یک پروانه است.
میلنر برای توسعه سیستمی که قادر باشد nanocraft را با سرعتی در حدود ۲۰ درصد سرعت نور حرکت دهد متعهد گردیده که مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو را به پروژه Breakthrough Starshot بپردازد. این سیستم امکان سفر به ستاره آلفا قنطورس را در مدت ۴ سال نوری فراهم میکند. در این پروژه مارک زاکربرگ، مدیرعامل کمپانی فیس بوک که عضو هیات مدیره Breakthrough Initiatives است نیز در کنار میلنر و هاوکینگ قرار میگیرد.
شایان ذکر است، در سال گذشته هاوکینگ و میلنر برای پروژه هوش فرازمینی هر یک جداگانه مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو هزینه کردند.
هاوکینگ در یک کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران گفت: زمین یک مکان فوق العاده است، اما ممکن است تا ابد اینگونه نباشد. دیر یا زود ما باید به ستارهها دسترسی داشته باشیم. Breakthrough Starshot اولین گام از این سفر هیجان انگیز است. ستاره آلفا قنطورس ۲۵ میلیارد مایل از زمین فاصله دارد. با سریعترین فضاپیمای موجود، طی این فاصله ۳۰۰۰۰ سال زمان میبرد. Starshot سیستمی را پیشنهاد کرده است که ۱۰۰۰ بار سریعتر این فاصله را طی خواهد کرد.
میلنر میگوید برای رسیدن به آلفا قنطورس تمام تکنولوژیهای روز دنیا را مد نظر قرار دادهایم.
در این پروژه با بهرهگیری از فناوری و استفاده از نور، فضای پیمای کوچک nanocraft حرکت سریعی خواهد داشت. این فضا پیما قادر خواهد بود دادهها و تصاویر جمع آوری شده را به زمین ارسال کند. nanocraft در یک کف دست جای میگیرد، از موتور فوتون بهره میبرد، و دارای دوربین، منبع تغذیه، سیستم ناوبری و تجهیزات ارتباطی است.
این فضاپیما با استفاده از از دو ویژگی ultralight و Lightsail - که سال گذشته نسخه بزرگتری از این تکنولوژیها ساخته و راه اندازی شد - بهره میبرد.
در کنفرانس مطبوعاتی Starshot، فریمن دایسون فیزیکدان افسانهای در خصوص رسیدن به ستاره آلفا قنطورس موضع منتقدانه به خود گرفت. فریمن میگوید: فضای بین اینجا و آلفا قنطورس خالی نیست، در این میان هزاران شی وجود دارد.
آوی لوئب، رئیس پروژه Breakthrough Starshot و فیزیکدان دانشگاه هاروارد معتقد است این پروژه میتواند نگاه ما به اکتشافات فضایی را تغییر دهد. او به خبرنگاران گفت: nanocraft می تواند مسافت زمین تا پلوتو را به جای ۹ سال تنها در ۳ روز طی کند.
لوئب میگوید: پس از دو دهه از آغاز سفر به ستارگان همسایه، اینک آماده سازی فضاپیما برای پرتاب به فضا با سوخت نور، تنها دو دقیقه طول میکشد. این فضاپیما برای تصویر برداری و جمعآوری اطلاعات از ستاره آلفا قنطورس برای ارسال به زمین طراحی میشود.
تلاشهای زیادی برای تحقیق و توسعه به سرپرستی پیت وردن، مدیر سابق مرکز تحقیقات AMES ناسا انجام خواهد شد.
وردن میگوید: پس از یک قرن از ارسال موشک با سوخت مایع، این اولین رویکرد به نیرو محرکهای جدید است. او اضافه کرد که برای سوخت nanocraft از پرتو نور استفاده میشود. در این فضاپیما از تلسکوپی استفاده میشود که ۱۰۰۰ برابر بهتر از تلسکوپهایی است که تاکنون مورد استفاده قرار میگرفته است.
منبع: cnet