با سریع ترین جت های جنگنده تاریخ آشنا شوید (قسمت اول)
رسانه کلیک - در این مطلب به معرفی 10 مورد از سریع ترین جت های جنگنده تاریخ، حداکثر سرعت و حداکثر مسافت پرواز هر یک از آن ها می پردازیم.
در طول تاریخ جت ها و هواپیماهای نظامی بسیاری تولید شده اند که هدف از ساخت هر یک متفاوت بوده است. در این مطلب به معرفی جت هایی می پردازیم که بین سایر جت ها، سریع ترین ها به شمار می روند ( با بهترین جت های جنگنده جهان آشنا شوید ).
لازم به ذکر است؛ این مطلب در دو قسمت و تحت عنوان های "قسمت اول" و "قسمت دوم" منتشر می شود.
1- F-100 Super Sabre
F-100 Super Sabre در اواسط دهه 50 میلادی توسط کشور آمریکا ساخته شد و در آن زمان بسیار پیشرفته محسوب می شد. این جت قابلیت پیروز شدن در مقابل آخرین نسل میگ - 29 شوروی را داشت و در آن زمان یکی از سریع ترین جت های جنگنده جهان به شمار می رفت.
این جت گواهی بر توانایی آمریکایی ها در ساخت جت های سریع و قدرتمند است. این جت قابلیت حرکت از کره به سمت جنگل های ویتنام را داشت و اولین جت جنگنده نیروی هوایی آمریکا بود که موفق به رویارویی با جت های هوایی دشمن شد. این جت بمب افکن برای حمله به هدف های ویتنام شمالی جای خود را به F-105 Thunderchief داد و در مجموع از سال 1954 تا 1971 در خدمت نیروی هوایی آمریکا بود.
- حداکثر سرعت: 1390 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 3600 کیلومتر با سرعت 981 کیلومتر بر ساعت و به کمک سوخت داخلی
2- F-101 Voodoo
هدف اصلی دستور مشترک نیروی هوایی آمریکا و نیروی هوایی سلطنتی کانادا به مک دانل داگلاس برای ساخت F-101 Voodoo که جتی دو موتوره با برد بالا و فراصوتی است، حفاظت از بمب افکن هایی بود که به قلب قلمروی دشمن نفوذ می کردند.
F-101 Voodoo قابلیت انجام ماموریت های بسیاری را داشت. زمانی که این جت برای اولین بار در سال 1957 پرواز کرد، موفق به ثبت سرعت 1944 کیلومتر بر ساعت شد که در نوع خود یک رکورد محسوب می شد؛ به همین علت این جت در فهرست سریع ترین جت های جنگنده تاریخ قرار گرفته است.
- حداکثر سرعت: 1825 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 2446 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
3- F-35 Lightning II
F-35 Lightning II نامش را از نسل قدیمی تر خود که در جنگ جهانی دوم بهکار گرفته می شد، دریافت کرده است. این جت پیشرفته ترین هواپیمای جنگنده حال حاضر در جهان و یک هواپیمای جنگنده چندمنظوره نسل پنجم است که اکنون تحت آزمایش ها و توسعه نهایی قرار دارد.
این جت یکی از اولین هواپیماهایی است که دید 720 درجه را در اختیار خلبان خود قرار می دهد. این جت چندمنظوره، پنهان کار، تک موتوره و تک سرنشین قابلیت مانورپذیری بسیار بالایی نیز خواهد داشت. F-35 Lightning II با سرعتی معادل 1931 کیلومتر بر ساعت، یکی از سریع ترین جت های جنگنده جهان محسوب می شود.
- حداکثر سرعت: 1931 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 2222 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
4- Fairey Delta II
انگلستان اولین جت تراصوتی خود را که بیش از 1600 کیلومتر بر ساعت سرعت داشت در سال 1954 تولید کرد. با این حال هدف اصلی تولید این جت، سنجش موانع و قابلیت های پروازهای فراصوت و فروصوت بود؛ نه جنگ رو به روی سایر جنگنده ها.
Fairey Delta II ماموریت خود را به خوبی انجام داد و رکورد سریع ترین پرواز را نیز از آن خود کرد؛ با این وجود، این رکورد دوام چندانی نداشت. علاوه بر این ها، تنها دو فروند Fairey Delta II به هوا فرستاده شدند؛ اما این جت ها بدون تردید نقطه عطفی در تاریخ نیروی هوایی انگلستان محسوب می شوند.
- حداکثر سرعت: 2092 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 1335 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
5- Sukhoi PAK FA T-50
روسیه با تولید Sukhoi PAK FA T-50 ثابت کرد که آمریکا تنها کشوری نیست که قابلیت ساخت و توسعه جت های چندمنظوره و دارای قابلیت پنهان کاری را دارد. این جت به منظور جنگ رو در رو با نمونه هایی همچون F-35 Lightning II ساخته شده است.
اگرچه این جت اکنون در مراحل آخر آزمایش های مختلفی قرار دارد؛ با این وجود پیش بینی شده به زودی مورد استفاده قرار می گیرد. این جت نیز با سرعت 2124 کیلومتر بر ساعت، یکی دیگر از سریع ترین جت های جنگنده تاریخ به شمار می رود.
- حداکثر سرعت: 2124 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 3500 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
6- F-104 Starfighter
جت F-104 Starfighter زمانی ساخته شد که تمام کمپانی ها در حال تلاش جهت ساخت جت های بسیار سریع بودند. این جت برای اولین بار در سال 1956 پرواز کرد؛ با این حال در سال 1958 رکوردهای پیشین سرعت خود را نیز شکست و به سرعت 2259 کیلومتر بر ساعت دست یافت و در فهرست سریع ترین جت های جنگنده تاریخ قرار گرفت.
متاسفانه این جت زمانی توسعه یافت که تکنولوژی موشک های زمین به هوا در حال پیشرفت سریعی بود. این موضوع موجب زیان های بسیاری در طول خدمت F-104 Starfighter در زمان جنگ ویتنام شد.
خلبانان در مورد این جت نظرات متفاوتی داشتند و تحقیقات بسیاری نیز در ارتباط با ایمنی این جت و به علت وجود نگرانی های متعددی انجام شد. با وجود همه این مسائل، این جت از نظر سرعت همواره یکی از بهترین ها به شمار می رفت. آخرین جت از این سری در سال 2004 و از نیروی هوایی ایتالیا بازنشسته شد.
- حداکثر سرعت: 2137 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 2623 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
7- Dassault Mirage 2000D/N
زمانی که کشور فرانسه متوجه نیاز خود به یک جت بسیار سریع برای مقابله با جت های سایر کشورها شد، کارخانه داسو Mirage 2000N و 2000D را تولید کرد. Mirage 2000N گزینه این کشور برای حملات سریع هسته ای و Mirage 2000D گزینه آن برای نفوذ در قلمروی هوایی دشمن بود.
زمانی که Mirage 2000 در دهه 80 برای اولین بار پرواز کرد، اکثرا برای حملات سریع در فواصل دور کاربرد داشت. این جت سرعتی معادل 2338 کیلومتر بر ساعت و قابلیت حمل بمب های هدفمند و موشک های هوا به هوا را داشت.
- حداکثر سرعت: 2338 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 1480 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
8- F-4 Phantom II
F-4 Phantom II یکی از جت های آمریکایی دو سرنشینه و دو موتوره است. از این جت مافوق صوت به عنوان یکی از بهترین جنگنده های قرن بیستم نام برده می شود. این جت که به طور رسمی برای اولین بار در سال 1960 معرفی شد، در سال 2013 بازنشسته شد.
این موضوع نشان دهنده قابلیت های بالای این جت بسیار سریع است که سرعتی معادل 2368 کیلومتر بر ساعت داشته است؛ بنابراین می تواند یکی از سریع ترین جت های جنگنده تاریخ به شمار رود.
- حداکثر سرعت: 2368 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 2599 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
9- Convair F-106
Convair F-106 یکی دیگر از سریع ترین جت های جنگنده جهان است. پیشرفته بودن در تکنولوژی رادار، قابلیت حمل موشک های بیشتر و ارائه دید بهتر به خلبانان بدون تردید F-4 Phantom را به یک اولویت بدل می کرد؛ با این حال زمانی که سرعت و مانورپذیری اهمیت بیشتری داشت، Convair F-106 قابلیت های بهتری را ارائه می کرد.
در مجموع این جت کمتر از سایر جت ها مورد استفاده قرار گرفت، هرگز به طور رسمی در نبردها بهکار گرفته نشد و اکثرا در اواخر دهه 50 و برای آزمایش قابلیت های بمب افکن های جنگنده مورد استفاده قرار می گرفت.
- حداکثر سرعت: 2455 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز : 2962 کیلومتر به کمک سوخت داخلی
10- Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon زمانی تولید شد که در اروپا نیاز به یک جت مقرون بهصرفه، دارای قابلیت های متعدد و چندمنظوره که بتواند در شرایط اضطراری سریعا مورد استفاده قرار گیرد، به شدت احساس می شد.
این جت که اولین پرواز آن در سال 1994 انجام شد، اولین نبرد خود را در سال 2011 تجربه کرد و امروزه نیز مورد استفاده بسیاری از کشورهای اروپایی عضو ناتو قرار می گیرد. این جت دو موتوره بوده و یکی از سریع ترین جت های جنگنده جهان به شمار می رود.
- حداکثر سرعت: 2494 کیلومتر بر ساعت
- حداکثر مسافت پرواز: 2896 کیلومتر به کمک سوخت داخلی