هشدار آژانس سازمان ملل به تاثیر هوش مصنوعی بر 40 درصد مشاغل

آژانس سازمان ملل هشدار داد: هوش مصنوعی ۴۰ درصد مشاغل جهان را در دهه آینده تحت تأثیر قرار خواهد داد.

هشدار آژانس سازمان ملل به تاثیر هوش مصنوعی بر 40 درصد مشاغل

به گزارش کلیک گزارش یک نهاد زیرمجموعه سازمان ملل متحد نشان می‌دهد که چهل درصد مشاغل در سطح جهان طی دهه آینده تحت تأثیر توسعه و تکامل هوش مصنوعی قرار خواهند گرفت.

گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (آنکتاد) در این خصوص می‌تواند به معنای رشد کلی بهره‌وری تلقی شود اما در عین حال ممکن است بواسطه آن بسیاری از افراد مشاغل خود را از دست بدهند.

گروه آنکتاد در گزارش روز دوشنبه خود توضیح می‌دهد که هوش مصنوعی از چند طریق عمده از جمله جایگزینی یا تکمیل نیروی کار انسانی، اتوماسیون عمیق‌تر فرایندها، و ایجاد مشاغل جدید، مانند مشاغل مربوط به تحقیق یا توسعه هوش مصنوعی، بر بازار کار تاثیر خواهد گذاشت.

با این حال، این گزارش هشدار می‌دهد که شرکت‌های پیشرو در توسعه هوش مصنوعی "سرمایه را بر نیروی کار ترجیح می‌دهند"، و این ممکن است مزیت رقابتی نیروی کار کم‌هزینه در کشورهای در حال توسعه را کاهش دهد.

ربکا گرینسپن، دبیرکل آنکتاد، در این خصوص تاکید کرد که نیاز به همکاری بین‌المللی قوی‌تری وجود دارد تا تمرکز «از فناوری به مردم» تغییر یابد.

 

انحصار فناوری در دست چند شرکت محدود

از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که تنها ۱۰۰ شرکت (عمدتاً آمریکایی و چینی) نیمی از سرمایه‌گذاری جهانی در هوش مصنوعی را در اختیار دارند.

افزون بر این، این دو کشور با تولید یک سوم مقالات علمی و دو سوم پتنت‌های هوش مصنوعی، «تسلط» خود را در زمینه تولید دانش نشان می‌دهند.

گزارش آنکتاد نشان داد که هوش مصنوعی قرار است تا سال ۲۰۳۳ به ارزشی معادل ۴.۸ تریلیون دلار (۴.۳۸ تریلیون یورو) در بازار منجر شود، اما ذینفعان این فناوری همچنان بسیار متمرکز هستند.

این گزارش همچنین ارزش بازار ۳ تریلیون دلاری غول‌های فناوری مستقر در آمریکا مانند اپل، انویدیا و مایکروسافت را یادآوری می‌کند که با اقتصاد کل قاره آفریقا برابری می‌کند. آمازون و آلفابت، شرکت مادر گوگل، حداقل ۲ تریلیون دلار (۱.۸۲ تریلیون یورو) ارزش دارند.

گزارش آنکتاد نشان می‌دهد که «تسلط بر بازار، چه در سطح ملی یا شرکتی، می‌تواند به گسترش شکاف‌های فناوری منجر شود و بسیاری از کشورهای در حال توسعه را با خطر محرومیت از مزایای آن مواجه سازد.»

اتحادیه اروپا ضمن آغاز تحقیقات ضدانحصار علیه بسیاری از این شرکت‌ها، اخیراً در برخی موارد، بازنگری مالیات خدمات دیجیتال بر فعالیت‌های اروپایی آن‌ها را نیز مد نظر قرار داده است.

این مطالعه همچنین میزان رقابت‌پذیری کشورها را در سایر فناوری‌های پیشرفته ارزیابی کرده است که نشان می‌دهد آمریکا در فناوری‌های دیجیتال مانند هوش مصنوعی، اینترنت، داده‌های بزرگ، بلاک‌چین و چاپ سه‌بعدی برتری محسوس دارد.

از سوی دیگر، چین در توسعه «فایو جی» یا نسل پنجم ارتباطات سیّار سلولی با سرعت بسیار بالا، پهپادها و فتوولتائیک خورشیدی (PV) پیشتاز است.

ژاپن و کره نیز در این زمینه‌ها، به همراه نانوتکنولوژی‌ها و توسعه رباتیک، رقابت پذیر نشان می‌دهند.

 

آماده‌سازی برای «انقلاب صنعتی پنجم»

هوش مصنوعی با استفاده از یادگیری ماشین می‌تواند از داده‌های عظیم الگوها را شناسایی کند و با گذشت زمان عملکردش بهبود یابد. این یعنی هوش مصنوعی فراتر از وظایف ساختاریافته عمل می‌کند و حتی ممکن است در مشاغل تخصص‌محور از انسان پیشی بگیرد.

سازمان ملل دریافت که ۱۱۸ کشور، عمدتاً از جنوب جهانی، در مباحث و گفتگوهای مرتبط با نحوه حکمرانی هوش مصنوعی غایب هستند.

از همین رو، کشورهای در حال توسعه باید روی اینترنت پرسرعت، داده‌های باکیفیت و آموزش مهارت‌های دیجیتال سرمایه‌گذاری بیشتری انجام دهند.

ایجاد یک مرکز جهانی مشترک برای تقسیم عادلانه ابزارها و قدرت محاسباتی هوش مصنوعی میان کشورها از دیگر راه حل‌های پیشنهادی سازمان ملل متحد برای کم‌تر کردن این شکاف است.

این گزارش خاطرنشان می‌کند که برخلاف فناوری‌های اتوماسیون پیشین، سیستم‌های هوش مصنوعی به وظایف تکراری و ساختاریافته محدود نیستند.

در نتیجه، سیستم‌های هوش مصنوعی این پتانسیل را دارند که عملکردی بهتر از سیستم‌های قدیمی‌تر و حتی انسان‌ها (به‌ویژه در مشاغل بسیار ماهرانه) داشته باشند. علاوه بر این، ترکیب آن‌ها با سایر سیستم‌ها امکان کنترل فرآیندهای تولید فیزیکی را فراهم می‌آورد.

میزان تأثیرگذاری هوش مصنوعی بر نیروی کار، به برهم‌کنش میان اتوماسیون، تقویت نقش انسان (Augmentation)، و ایجاد مشاغل نوین بستگی خواهد داشت.

 

ارسال نظر