کاهش سرعت پیری با مصرف قارچ
با افزایش سن، فعالیت رادیکالهای آزاد در بدن نیز بیشتر میشود. انواع مختلف قارچها با رساندن آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و اثر مخرب آنها در پیری و آسیب به بدن را خنثی میکنند.
تأثیر قارچ در روند پیری
یکی از اتفاقاتی که با افزایش سن در بدن رخ میدهد، فعال شدن رادیکالهای آزاد است. رادیکالهای آزاد اتمهای اکسیژنی هستند که الکترون جفت نشده دارند و به همین دلیل واکنشپذیری بالایی دارند تا بتوانند نقصی الکترونی خود را تکمیل کنند.
محققان دانشگاه پنسیلوانیا در بررسیهای خود متوجه شدند مقادیر بالایی از دو نوع آنتیاکسیدان در قارچ وجود دارد که در مقابله با پیری نقش مؤثری دارند.
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، ارگوتیونین و گلوتاتیون دو آنتیاکسیدانی هستند که محققان معتقدند نقش مهمی در زمینه مقابله با پیری و بیماریهای مرتبط با آن ایفا میکنند.
در مطالعه جدید محققان دانشگاه پنسیلوانیا، مشخص شده است که مقادیر زیادی از این دو ترکیب در قارچهای خوراکی وجود دارد و خبر خوب این است که این ترکیبات با قرار گرفتن در معرض حرارت تغییر ماهیت نداده و حفظ میشوند.
یکی از اتفاقاتی که با افزایش سن در بدن رخ میدهد، فعال شدن رادیکالهای آزاد است. رادیکالهای آزاد اتمهای اکسیژنی هستند که الکترون جفت نشده دارند و به همین دلیل واکنشپذیری بالایی دارند تا بتوانند نقصی الکترونی خود را تکمیل کنند.
رادیکالهای آزاد برای یافتن الکترون موردنیاز خود به سلولها، پروتئینها و حتی DNAها آسیب میرسانند.
پروفسور رابرت بیلمن، محقق این پروژه گفت: «ارگوتیونین و گلوتاتیون موادی هستند که میتوانند با روند فعالیت رادیکالهای آزاد مقابله کنند و در بدن نیز وجود دارند، اما با افزایش سن میزان آنها کاهش یافته و بیماریهایی نظیر سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و آلزایمر ایجاد میشوند.»
وی افزود: «بنابراین رساندن این آنتیاکسیدانها به بدن میتواند در مهار این بیماریها کمک قابلتوجهی کند و هیچ منبعی بهتر از قارچ برای دستیابی به این مواد وجود ندارد.»
بیلمن و تیمش بیش از 13 مدل قارچ را بررسی کردند و متوجه شدند که در تمام آنها حجم بسیار بالایی از این دو آنتیاکسیدان مشاهده میشود.
نکته قابلتوجه این بود که در هر مدل قارچی که یکی از این ترکیبات میزان بالایی داشت، آنتیاکسیدان دیگر نیز حجم قابلتوجهی داشت و محققان اعلام کردهاند که به صورت میانگین مصرف روزانه پنج عدد قارچ میتواند نقش بسزایی در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای عصبی نظیر پارکینسون داشته باشد.
گلوتاتیون یک ترکیب پروتئینی کوچک است که از سه آمینو اسید سیستئین، اسید گلوتامیک و گلیسین ساخته شدهاست. به دلیل استفاده از سه آمینو اسید در ساختار این پروتئین به آن تری پپتید هم میگویند.
در این پروتئین، بین گروه آمینی آمینو اسیدسیستئین که به طور معمول به آمینو اسیدگلیسین متصل است، با گروه کربوکسیل زنجیره اسید گلوتامیک یک پیوند پپتیدی غیرمعمول وجود دارد.
این ماده به طور طبیعی در کبد انسان بر اثر ترکیب این سه اسید آمینه به وجود میآید. گلوتاتیون یک آنتیاکسیدانت قوی است و باعث محافظت اجزای مهم سلولی در برابر واکنش با گروههای عاملی اکسیژندار مانند رادیکالهای آزاد و پراکسیدها میشود.
بدین ترتیب که ترکیبات سمی حاوی رادیکالهای آزاد در اثر ترکیب با گلوتاتیون بدون هیچ دردسری از بدن خارج میشوند. از طرف دیگر، ارگوتیونین نیز با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و اثر مخرب آنها را از بین میبرد.
همچنین بخوانید: تولید پروتئین قارچی و نوع خمیری آن در ایران
منبع: عصر ایران