زارعپور به مجلس رفت | تأکید بر توسعه و امنیت زیرساختهای شبکه های اطلاعاتی توسط وزارت ارتباطات
کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، وزارت ارتباط و فناوری اطلاعات را مکلف کرد تمهیدات لازم را نسبت به توسعه و امنیت زیرساختهای شبکه های اطلاعاتی برای پیشگیری از حملات سایبری بیندیشد.
در جلسه علنی روز سهشنبه مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسط روحالله عباسپور، سخنگوی این کمیسیون قرائت شد.
به گزارش ایرنا، در این گزارش آمده است: «بررسی قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور نشان میدهد مبلغ هزار و ۳۳۳ میلیارد ریال اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای (برای ۶ سرفصل برنامه) و مبلغ ۶ هزار و ۸۷۷ میلیارد ریال اعتبارات هزینهای برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات (برای ۴ سرفصل برنامه) مصوب شده است. انتظار میرود وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گزارشی از نحوه هزینهکرد اعتبارات پیشبینی شده و برنامههای ذیربط وزارتخانه را طی ماههای آتی، به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.»
لزوم اشتغالزایی، به ویژه در مناطق محروم
در این گزارش تأکید شد: «مطابق بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور، میزان سهم وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از منابع مذکور در بند (۱) ماده (۲) دستورالعمل اجرایی این تبصره، ۸۵۰۰ میلیارد ریال مقرر شده است. لذا انتظار میرود در راستای تکلیف مقرر در بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه برای اشتغالزایی، به ویژه در مناطق محروم و با محوریت بخش خصوصی و تعاونی، در اسرع وقت اقدامات مقتضی توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات صورت گرفته و گزارش آن طی ماههای آتی به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه شود.»
توسعه زیرساختهای خدمات الکترونیکی، به ویژه در مناطق محروم و مرزی
در این گزارش در جزء (۲) بند (الف) ماده (۶۷) قانون برنامه ششم توسعه بر سرمایهگذاری در زیرساختهای خدمات الکترونیکی در مناطق محروم و روستایی تأکید شده و در ادامه آمده است: «ایجاد توازن در توسعه ارتباطات سیار و ثابت در همه مناطق کشور و به ویژه مناطق محروم و مرزی باید در اولویت برنامههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور قرار گیرد. در همین راستا اعضای کمیسیون صنایع و معادن انجام اقداماتی مانند پیگیری تعهدات مخابراتی مندرج در پروانههای اعطا شده، مدیریت منابع USO برای توسعه ارتباطات در روستاها و همچنین تدوین سند اجرایی برای توسعه متوازن و عادلانه ارتباطات ثابت و سیار کشور را با هدف افزایش بهرهمندی همه مناطق کشور از امکانات ارتباطی و مخابراتی به دولت محترم پیشنهاد میدهند.»
لزوم توسعه کمی و کیفی شبکه ملی اطلاعات
در این گزارش تأکید شد: «لازم است توسعه کمی و کیفی شبکه ملی اطلاعات به عنوان شاهراه سرویس و محتوا برای شبکه داخلی و همچنین تکمیل زنجیره ارزش تولیدکنندگان محتوا و خدمات در بستر توسعه شبکه ملی اطلاعات با اولویت توسعه شبکه ثابت و فیبر نوری در کشور، مورد توجه ویژه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گیرد. از این رو انتظار میرود وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات طی ماههای آتی در خصوص کیفیت تحقق برنامههای خود مانند عمل به تکالیف مقرر در سند طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات و نیز ایجاد دسترسی کلیه روستاهای بالای ۲۰ خانوار به این شبکه و تدوین سند راهبردی فیبر نوری و برنامههای مدون اجرایی آن، گزارشی به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه کند.»
افزایش اعتماد عمومی مردم
بر اساس این گزارش برای افزایش اعتماد عمومی مردم به امنیت اطلاعات خود و حفظ حریم خصوصی شهروندان در فضای مجازی، انتظار میرود وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به فراهم کردن زیرساختهای لازم در این خصوص اهتمام جدی به کار بسته و ضمن حمایت از تولید محتوای مناسب در فضای مجازی، گزارشی از میزان تحقق تعهدات داده شده در این حوزه مانند راهاندازی مرکز ملی پایش امنیت زیرساختهای ارتباطی و اطلاعاتی را در مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
تمهیدات لازم برای پیشگیری از حملات سایبری
کمیسیون صنایع و معادن در این گزارش تأکید کرد: «عدم امنیت زیرساختها و بروز حملات سایبری از جمله حوزههایی است که طی چند سال اخیر به علت موازیکاریها و عدم وجود متولی مشخص در حوزه امنیت زیرساختی، مشکلاتی را برای کشور پدید آورده است. بنابراین لزوم اتخاذ تمهیدات لازم برای پیشگیری از حملات سایبری و افزایش امنیت، از جمله بخشهای مهمی است که انتظار میرود وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تمهیدات لازم را برای آن بیندیشد.»
تهیه سند ملی توسعه
در ادامه این گزارش آمده است: «تهیه سند ملی توسعه و نقشه راه و نگاشت نهادی اقتصاد دیجیتال و نیز تهیه بستههای حمایتی برای رونق کسبوکارها (یا استارتآپها) در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، از جمله مهمترین اقداماتی است که با هدف افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی در برنامههای وزارت ارتباطات مورد اشاره قرار گرفته است. در همین راستا با توجه به اهمیت وافر موضوع و تأثیر آن در بهبود فضای کسبوکار، اعضای کمیسیون تخصصی صنایع و معادن بر آن هستند تا اخذ گزارشی از عملکرد وزارتخانه در این حوزه را در دستور کار ماههای آتی کمیسیون قرار دهند.
43 درصد روستاها محروم از اینترنت ثابت
همچنین در جلسه علنی امروز سید کاظم موسوی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: «در حوزه ارتباطات توزیع متناسب امکانات صورت نگرفته است. به نحوی که امروز ۴۳ درصد روستاها فاقد اینترنت ثابت هستند و استانهای محروم کشور به ویژه سیستان و بلوچستان، گلستان، کردستان، آذربایجان غربی و اردبیل در زمینه آموزش و شبکه شاد مشکل دارند.»
نماینده مردم اردبیل تأکید کرد: « تحقق دولت الکترونیک به عنوان ابزار شفافیت به نتیجه مطلوب نرسیده است. پایگاههای اطلاعاتی دولت شفاف و مطابق با استاندارد نیست و اطلاعات برخی پایگاهها قابل استناد نیست و فقط ۲۴ درصد پیشرفت مطلوب دارد.»
او افزود: «سهم اقتصاد دیجیتال ۳ درصد است، در صورتی که در اسناد بالادستی ۱۰ درصد پیشبینی شده است. این وزارتخانه ۷ درصد عقب است و این موضوع باید حل شود.»
قول اتصال همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اینترنت تا پایان سال
در ادامه جلسه علنی امروز عیسی زارعپور وزیر ارتباطات ، با حضور در مجلس درباره برنامه این وزارتخانه برای توسعه ارتباطات در کشور خاطرنشان کرد: «بر اساس آخرین ارزیابیهای صورت گرفته، حدود ۸۱ درصد از روستاهای کشور به اینترنت دسترسی دارند. هرچند آماری که به ما تحویل دادند ۹۰ درصد بود، اما ارزیابیهای انجام شده نشان داد بسیاری از روستاها کیفیت مناسبی ندارند و به علت مستهلک شدن زیرساختها به اینترنت مناسبی دسترسی ندارند و باید برای آنها نیز فکر کرد.»
وزیر ارتباطات تصریح کرد: «اکنون ۷ هزار و ۴۵۱ روستا داریم که کیفیت اینترنت آنها اصلا مناسب نیست و ۴ هزار و ۵۰۰ روستا اصلا به اینترنت دسترسی ندارند و امکان برقراری ارتباطات نیز فراهم نیست. برای رفع این مشکلات برنامهریزیهای دقیقی انجام دادهایم.»
وی درباره برنامهریزی برای اتصال روستاهای باقیمانده به اینترنت گفت: «در ۴ سال گذشته حدود هزار و ۸۰۰ سایت جدید در کشور راهاندازی شده و به این واسطه، دسترسی به اینترنت با کیفیت برای ۲ هزار و ۵۰۰ روستا فراهم شده است. درصد زیادی از روستاها جزو روستاهایی بودند که برای اپراتور صرفه اقتصادی داشته و به همین دلیل سایت را راهاندازی کرده است.»
وی تأکید کرد: «باید ۲ هزار و ۶۷۴ سایت جدید راهاندازی کنیم و ۳ هزار و ۲۰۰ سایت را ارتقا بدهیم. قولی که زمان رأی اعتماد دادم این بود که تا پایان ۱۴۰۱ تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار را به شبکه ملی اطلاعات متصل کنیم. آن زمان تصور من این بود که باید زیرساخت را برای ۴ هزار روستا مهیا کنیم، اما آمار کنونی ما حکایت از ۷ هزار و ۴۵۱ روستا دارد. با این حال من به قولم وفادار هستم.»
قالیباف: شبکه ملی اطلاعات، واجبتر از نان شب
همچنین در این جلسه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی هم ایجاد شبکه ملی اطلاعات را از نان شب واجبتر توصیف کرد و گفت: «وزیر ارتباطات قول داده شبکه ملی اطلاعات را تکمیل کرده و هر سال گزارشی از عملکرد خود برای تحقق این هدف ارائه کند.»
رئیس مجلس شورای اسلامی، هوشمندسازی و ایجاد دولت الکترونیک را پایه و اساس تحول حکمرانی قلمداد کرد و افزود: «اگر در پی ایجاد عدالت اجتماعی و اقتصادی، مبارزه با فساد و شفافسازی هستیم، باید در این راستا گامهای اساسی برداریم.»